Dæk til vinter brug? – Hvad skal man vælge?

Her er mine erfaringer, og lidt fif omkring valg af dæk til vinter. Dette vil ikke omhandle såkaldte pig dæk som er beregnet til sne og is. Det handler mere om mudder-dæk og dæk der kan køre det meste af efteråret, vinteren og foråret.

Ja som sagt er der her lidt fif til hvordan du får et godt greb til vinter og undgår at styrte i hvert sving.

Der er flere ting der er vigtige når du vælger dæk. Der er fx mange forskellige at vælge i mellem, og der til kommer der om de skal være Tubeless Ready eller UST. Disse er dæk der er beregnet til at køre uden slange, og dette har jeg desværre ikke erfaring med endnu.

Jeg har derimod lidt erfaringer med Schwalbe dæk! – Jeg har kørt på både Schwalbe Marathon, Rocket Ron samt Smart Sam. Derudover har jeg kørt på et sæt Bontrager dæk. Der er mange anbefalinger omkring dæk ude på nettet. De fleste går lidt ala dette:

Tørt vejr, lidt mudder:

Rocket Ron i for

Racing Ralph i bag

- Dette giver et godt grip i forhjulet så du det ikke smutter i svingene, samtidig med at du har et baghjul uden så meget modstand. Du ruller således let på stier mm.

Tørt vejr, skovbund, lidt mudder, brug for mere grip:

Rocket Ron / Nobby Nic i for

Rocket Ron i bag

- Så er der greb når du skal bestige selv de stejle stigninger, og du mister hverken forhjulet i sving og baghjulet er også hele tiden i kontrol. Jeg køre selv Rocket Ron for og bag pt. og kan klart anbefale det. Det var måske lidt for groft til sommeren, men er perfekt til forår og efterår. Til vinter vil det nok være bedst med et grovere for endnu mere greb.

Mudder dæk, vinterdæk og hvad man ellers kan kaste efter det:

Nobby Nic i for

Nobby Nic i bag

Så står du fast. Super grov mønsteret dæk der tager i mod det meste. Det klare formentlig alt, pånær is. Altså et super godt dæk til dem der gerne vil køre hurtigt om vinteren, og godt kan lide at vide hvor de har dækket henne rundt i svinget.

 

Det var de generelle råd omkring dæk til sæson brug. Derudover kommer der andre mærker som Maxxis der laver et populært dæk kaldet Medussa. Dette dæk skulle også være rigtig godt til vinterbrug.

Generelt vælger man tit et grovere dæk foran, idet man ikke vil miste grebet i et sving. Grebet op ad bakke kan tit justeres med det rigtige dæktryk. Dæktryk har nemlig utrolig meget at sige, da det bestemmer hvor stor overflade du køre med. Har du et lavt dæktryk vil der være støre kontaktflade mellem dækket og jorden, hvilket giver bedre greb. Derfor kan man tit justere lidt af grebet med dæktryk også.

Sidst i dæk producenter er det helt klart værd at nævne Specialized dæk, som er billige dæk. Umiddelbart vil jeg her anbefale Specialized Storm Control til vinter brug. Specialized dæk er begyndt at komme meget frem her på det sidste, da de laver mange dæk til 29″ hvilket er eftertragtet i disse dage.

Nogle dæk kan findes på Cykelpartner.dk, og ellers er det blot at søge på nettet efter det specifikke dæk. Chainreactioncycles.com har formentlig alle dæk, men vil man ikke bestille fra England af er Cykelpartner.dk et godt bud på en billig leverandør.

This entry was posted in Artikel and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>